Un gaz natural frigorific care poate ajuta la producerea apei calde într-un mod mai ecologic. Să aruncăm o privire asupra avantajelor.

În urmă cu câțiva ani, nu mulți oameni s-ar fi așteptat la utilizarea pe scară largă a propanului ca gaz frigorific pentru pompele de căldură. Însă, în prezent, datorită proprietăților sale de agent frigorific natural și „verde”, nu există producător pe piață care să nu fi adoptat această nouă tranziție energetică și produse echipate cu compresoare cu propan. În plus, utilizarea acestuia nu modifică în niciun fel modul în care funcționează pompele de căldură. Dimpotrivă, datorită acestuia, sistemul de încălzire, de răcire și producție de apă caldă menajeră este și mai ecologic. 

Propanul,
agentul frigorific al viitorului

Un impuls către utilizarea propanului a venit din partea Comisiei Europene, cu planul REPowerEU menit să reducă dependența țărilor UE de combustibilii fosili din afara UE. De fapt, Comisia consideră că pompele de căldură sunt cheia decarbonizării esențiale a sectorului rezidențial, stabilind obiectivul ambițios de a pune în aplicare această tehnologie în 30 de milioane de clădiri până în 2030. Un ritm de lansare care nu poate fi separat de căutarea unor soluții mai durabile, în special în ceea ce privește alegerea agenților frigorifici utilizați. 

Printre altele, noua actualizare a Regulamentului privind gazele F, aprobată în data de 16 ianuarie de Parlamentul European cu 457 de voturi în favoare din 581, este un pas înainte în demersul de interzicere a utilizării gazelor fluorurate atât în aparatele de aer condiționat de uz casnic, cât și sistemele cu pompă de căldură de până la 12 kW. Pentru acestea din urmă, gazele sintetice cu indice GWP peste 150 vor fi permise doar până în 2027 și va fi obligatoriu să se utilizeze numai gaze naturale până în 2032. Aceasta înseamnă că propanul are un viitor foarte luminos și va deveni principalul agent frigorific pentru pompele de căldură de până la 12 kW, datorită proprietăților sale termodinamice excelente și valorii GWP scăzute.

Impact redus asupra mediului

Pentru a înțelege pe deplin caracteristicile propanului în ceea ce privește protejarea mediului, este util să-l comparăm cu gazele fluorurate, așa-numitele gaze F, care au fost folosite ca agenți frigorifici standard pentru pompele de căldură timp de mulți ani. După cum știm cu toții, potențialul de încălzire globală (GWP) este indicatorul care ne ajută să definim impactul emisiei unui gaz asupra mediului. 

Gazul difluormetan (R32), unul dintre cele mai ecologice gaze disponibile în prezent pe piață și care este folosit din ce în ce mai mult în sistemele de aer condiționat de tip rezidențial, are un indice GWP de 675. Aceasta înseamnă că fiecare kilogram de R32 emis în atmosferă determină o creștere a efectului de seră identică cu cea cauzată de emisia a 675 kg de CO2: adică o cantitate de gaze pe care o emite un vehicul de dimensiuni medii deplasându-se pe o distanță de aproximativ 5.000 km

Agenții frigorifici care au fost folosiți de mult timp, cum ar fi R134a sau R410a, sunt și mai poluanți. Valorile GWP ale acestora sunt de 1.430 și, respectiv, 2.088, având ca rezultat emisii de 1.430 și 2.088 kg de CO2 pentru fiecare kilogram de gaze emis în atmosferă. Cât despre gazul propan? Deoarece este un gaz natural, indicele său GWP este de 3, fiind astfel cea mai bună soluție posibilă pentru protejarea mediului.

Siguranță și eficiență

Când vine vorba de un gaz natural precum propanul, prima întrebare care îmi vine în minte este legată de siguranță. Poate fi considerat sigur agentul frigorific R290, chiar și pentru utilizare în interiorul clădirilor rezidențiale? Răspunsul este da. 

Compresoarele pompelor de căldură cu propan sunt de fapt concepute pentru a preveni orice tip de scurgere de gaz, la fel ca la circuitele frigorifice etanșe, astfel încât să nu existe contact cu circuitul de apă. 

În plus, cantitatea de agent frigorific R290 folosită în acest tip de pompă de căldură este foarte scăzută. Mai mult, celebrul Institut german Fraunhofer, în colaborare cu unii producători, a realizat recent un studiu care a demonstrat posibilitatea reducerii încărcăturii de propan la mai puțin de 150 de grame. Ca parte a proiectului de cercetare LC150 (Low Charge 150 - Încărcătură scăzută 150), Institutul a dezvoltat mai multe prototipuri de pompe de căldură cu conținut scăzut de agent frigorific. Caracteristicile celui mai bun? O capacitate de încălzire de 12,8 kilowați (aproximativ 10 kW pentru răcire) cu doar 124 de grame de propan.

De asemenea, utilizarea agentului frigorific R290 asigură o eficiență mai mare și o fiabilitate ridicată, asigurând astfel o temperatură foarte ridicată a fluidului de transfer termic, chiar și la temperaturi exterioare extrem de scăzute. Prin urmare, pompele de căldură cu propan reprezintă o alternativă excelentă la cazanele tradiționale și sunt soluția ideală în combinație cu caloriferele, care, în comparație cu sistemele cu încălzire radiantă prin pardoseală, necesită temperaturi mult mai ridicate pentru a încălzi casa și a asigura un confort optim de locuit. 

Propan în pompele de căldură Clivet

Concentrată în permanență pe evoluțiile pieței, Clivet a lansat recent prima sa gamă de sisteme cu pompă de căldură cu agent frigorific R290 pentru utilizări rezidențiale. Edge F este disponibilă în 7 dimensiuni diferite, cu puteri cuprinse între 4 și 15 kW și poate atinge o temperatură de alimentare de 75°C la o temperatură exterioară de -10°C. 

Performanța îmbunătățită a gamei Edge F asigură clasa A++ pentru încălzire la temperatură medie (debit de apă de alimentare de 55°C) și clasa A+++ pentru încălzire la temperatură scăzută (debit de apă de alimentare de 35°C), precum și asigurarea unor valori SEER de până la 5,86 pentru răcire. 

Printre celelalte caracteristici impresionante se numără funcționarea foarte silențioasă, cu 2 moduri de operare special concepute pentru a îmbunătăți confortul acustic și un nou sistem de control cu interfață grafică complet color, asigurând o utilizare mai sigură și mai simplă a pompei de căldură.